torsdag 23 september 2010

Vad är det som händer?

SD kommer in i riksdagen och alliansen får fortsatt förtroende av väljarna att regera i ytterligare 4 år. Högern och ultra högern marscherar fram…..
Vad är det som händer?
Har alliansens högerpolitik blivit något som är bra för alla i Sverige och inte bara ett fåtal? Har människors verklighet blivit sådan att alla tjänar på högerpolitiken?
Jag tror inte det. Tvärtom behövs Socialdemokratin i detta landet mer än någonsin. Dock behöver slitna ord som solidaritet, välfärd och jämlikhet, förnyas och aktualiseras, och återigen komma in i debatten.
Det som verkar vara gemensamt med de flesta av de som röstar på Alliansen, är att man tror man har det bättre än andra, eller riskerar att få det sämre än andra.  Mona Sahlin sade i valrörelsen att man skulle höja skatten för de som tjänade mest. Men vilka är dom? Eller snarare vilka trodde att Mona menade just dom?
En hel del människor har det idag väldigt mycket bättre än vad många hade det för 30 år sedan. Man har bil, äger sin bostad (kraftigt överbelånad) och man åker på semester. Man kanske t.o.m lyckas spara en slant. Jag tror att dessa människor är så rädda för att förlora allt detta, att man av ren pur rädsla, röstar på alliansen. Man är dessutom övertygad om att anledningen till att man har det som man har det, till allra största delen, är ens eget verk. ”Det skall löna sig att arbeta..höhö” utropar man, utan en tanke på att det är tack vare facket, och en stark vänster, man idag har de löner och rättigheter man har.
Till detta kommer en rädsla att ”vara som alla andra”. Jag vill vara speciell!!! Kan själv!!! Penisförlängarna är inte längre bara bilar, och omfattar inte längre bara killar! ”Renoverat köket vettu, inbyggd Jura espresso maskin i skafferiet, fint som saaatan!” ….  Eller så bygger man ”walk in closets”...
Allt med mer eller mindre lånade pengar. Jobbskatteavdrag förresten… Dom har ju varit såååååå bra!! Jag har ju fått det så himla mycket bättre! Eller kanske…hmm räntan har ju varit jädrigt låg, och aldrig någonsin har Vi svenskar varit så belånade. Undrar vad Vi ”tjänat” mest på?
Tidningar och tv är fulla av människor som inte gjort ett handtag i hela sitt liv. Dessa männsikor är Våra ideal. Helsides artiklar med "hemma hos" reportage, bilder på senaste bilen, båten, semester resan.
Men trots detta finns det ljus i tunneln. Andelen rödgröna bland Våra ungdomar har ökat! Många av dom vill inget hellre än att ”göra rätt” för sig, men dom får inte chansen! Fan, dom får inte ens chansen att flytta hemifrån.
Så vad gör Vi? Man måste vara väldigt tydlig i sina budskap, man kan inte som Mona säga att ”dom som tjänar mest” skall betala mer i skatt. Berätta vilka dom är! Var tydlig!
Delvis måste Vi förnya Vårt ordförråd. En del ord är väldigt slitna, och har använts i tid och otid, och betyder olika för olika människor.
Jag tror att Vi måste vara mer proaktiva, framföra nya förslag, inte bara säga ”det där är inte bra”, ”det där skall Vi plocka bort”. Allt är inte bra, allt kan bli/göras bättre, och en del kan göras på ett helt nytt sätt. Tillsätt inte bara en utredning för att undersöka det dåliga valresultatet, tillsätt en grupp vars uppgift blir att hitta nya, bra ideér!
Socialdemokratins målsättning har ALDRIG varit att någon skall få det sämre eller att någon skall få det dåligt. Målsättningen har ALLTID varit att ALLA skall få det bra, och att Vi gemensamt skall hjälpas åt med detta. Självfallet kommer det att finnas människor som har det bättre, men detta får ALDRIG ske på andra människors bekostnad.  

Det som är absolut viktigast är att Vi måste lyfta tillbaks politiken till där den hör hemma. Politikens hjärta finns inte riksdagen, inte i vallokalen, inte i partilokalen och inte som underhållning i tv. Den finns ute bland vanliga människor, och det är bara i mötet med dessa, som politiken kan få grogrund och växa sig stark.

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar